شمعسازی گیاهی (آشنایی با ابزار 2)
شمعسازی گیاهی و شناخت ابزار و مواد اولیه گیاهی و طبیعی ارتباط مستقیم با هم دارند.
در شمع سازی گیاهی 1 به یکی از مهمترین اجزای تشکیل دهنده شمعهای گیاهی و طبیعی یعنی موم های طبیعی و پالایش شده پرداختیم.
موم ها در واقع مواد اولیه اصلی در ساخت شمع های گیاهی و درمانی هستند. در بخش اول توضیح دادیم که موم شمعها به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم میشوند که هر کدام کارکرد متفاوتی با دیگری دارند.
از جمله مومهای طبیعی معروف میتوان به موم زنبور عسل، موم خیزران ، موم نارگیل اشاره کرد که به دلیل طبیعی بودن، خواص فراوانی دارند و روشن کردن آنها علاوه بر تصفیه ی هوا، استرس و اضطراب را کاهش داده و به سلامتی انسان و پاکسازی فردی و محیطی کمک می کند.
شمع سازی گیاهی و طبیعی ، به ابزار و وسایل طبیعی و گیاهی دیگری نیاز داردکه در ادامه مطلب “ شمعسازی گیاهی (آشنایی با ابزار 2) ” به معرفی آنها میپردازیم. همچنان با ما همراه باشید.
فتیله گیاهی
شمع سازی بدون استفاده از فتیله امکان پذیر نیست.
یکی دیگر از مهمترین اجزای تشکیل دهنده شمعها، فتیله آنها است که بر خلاف ظاهرشان، نقش بسیار مهمی را در سوختن صحیح شمعها بازی میکنند.
فتیله یکی از اجزای مهم شمع است که نسبت به مورد استفاده ساختاری متفاوت دارد و درون شمع قرار میگیرد. نقش فتیله در شمع، ایجاد سوخت مناسب و تولید منبع گرمایش برای ذوب و تبخیر موم است.
فتیله ی شمع ها به واسطه ی سوخت صحیح بر اساس قطر و ارتفاع و حجم میزان موم در شمع انتخاب می شوند. انتخاب فتیله ی مناسب اهمیت بالایی در کیفیت شمع ها دارد و میتواند نوع سوخت ، مدت زمان سوخت و کیفت نهایی شمع را مشخص کند.
شاید در ابتدا که به شمع نگاه میکنیم اهمیت فتیله آن چنان به چشم نیاید اما انتخاب فتیله ی مناسب برای شمع های گیاهی و طبیعی بسیار لازم و ضروری است.
اگر فتیله خیلی نازک و ظریف باشد، خروجی سوخت ضعیف خواهد بود و اگر فتیله خیلی ضخیم و قوی باشد، خروجی سوخت سریع و غیر قابل کنترل می شود.
پس چه باید کرد؟!
بهتر است قبل ار انتخاب فتیله به قطر و ارتفاع و حجم موم توجه کنیم و بعد از آن فتیله ی مقاومسازی شده گیاهی را انتخاب کنیم.
در شمع های گیاهی و درمانی که مخصوص آروماتراپی هستند بهترین فتیله ها فتیله های نخ از جنس کتان و پنبه می باشند. فتیله های گیاهی بعد از شسته شدن در مواد طبیعی و گیاهی قرار میگیرند.(انواع روغن ها و نمک های معدنی و دریایی) در نهایت با موم طبیعی زنبور عسل مقاومسازی می شوند و در کشش (بدون شکست) قرار میگیرند تا خشک شوند.
فتیلهها انواع متفاوتی دارند:
فتیله های تابیده شده ی مقاومسازی شده
فتیله های بافته شده ی مقاومسازی شده
خصوصیات فتیله ی با کیفیت:
- شعله فتیله باید پایدار باشد و به خودی خود خاموش نشود.
- شعله فتیله باید باعث شود تا ذوب شدن شمع یکنواخت اتفاق بیفتد.
- شعله باید متعادل بوده و دمای ایمن و متوسطی ایجاد کند.
- شعله فتیله باید بدون دود ایجاد سوخت کند.
- فتیله باید مدت زمان سوخت شمع را طولانی کند.
- فتیله باید سوختی پاک داشته باشد.
قالب های شمعسازی
شمع سازی گیاهی با قالب های متفاوت یکی دیگر از جذابیت های شمع سازی ست.
یکی دیگر از اجزای مهم شمع سازی به کارگیری از قالب های متنوع یا جار شمع سازی (ظرف) است.
از پر کاربردترین قالبهای شمع سازی میتوان به قالبهای سلیکونی اشاره کرد. قالب دیگری که می توان در شمعسازی گیاهی از آنها استفاده نمود قالب فلزی است که با در نظر گرفتن دما و شرایط محیطی می توان از آن استفاده نمود.
جارهای شیشهای همان ظروفی هستند که میتوان به راحتی در شمع سازی با کنترل دما از آن ها استفاده کرد.
در مواردی جارهای پلاستیکی هم قابل استفاده هستند اما باید قبل از استفاده از نقطه ذوب آن و مقاومتش در برابر دما اطلاعات کافی داشته باشیم.
در ادامه مطلب “شمعسازی گیاهی (آشنایی با ابزار 2)” همچنان با ما همراه باشید.
رایحههای طبیعی و گیاهی در شمع سازی گیاهی و آروماتیک
شمع سازی گیاهی در کنار رایحه و اسانس های گیاهی بسیار جذاب بوده و این نکته که متریال ها گیاهی و طبیعی هستند دوستداران طبیعت را بیشتر به سمت خود جذب کرده است.
به طور کلی آروماتراپی درمانی مکمل است و میتواند درمان بیماری ها را پشتیبانی کند. از آنجاییکه گیاهان و محصولات طبیعی ، درمانی هستند جزو دسته های دارویی بشمار می روند به همین دلیل، برای روش مصرف ، باید با متخصص آموزش دیده مشورت شود.
آروماتراپی یا رایحه درمانی به معنای درمان با رایحه و بوی خوش است . در این درمان از روغن ها و رایحه های طبیعی که از گیاهان گرفته میشود ، استفاده میشود .
این نوع از درمان شاخه ای از طب گیاهی است و ساز و کار این روش بصورت استنشاقی ( بوئیدن ) و موضعی ( ماساژ ) توسط روغن و رایحه های طبیعی کاربرد دارند و موجب بهبودی ، آرامش و تامین انرژی در فرد میشود .
در آروماتراپی از رایحه و اسانس های طبیعی بصورت استنشاقی و موضعی استفاده میشود و علاوه بر داشتن بوی دلپذیر ، میتوان از خواص ضدعفونی کننده ی مجرای تنفسی و ضد احتقانی (بر طرف کننده ی گرفتگی بینی و سینه و بهداشت و درمان روان) بهره گرفت .
استنشاق رایحه های طبیعی موجب تحریک سیستم بویایی شامل بینی و بخشی از مغز میشود ، مولکول ها از طریق بینی و دهان وارد ریه ها شده و به سایر بخش های بدن منتقل میشود ، وقتی مولکول ها به مغز میرسند روی سیستم لیمبیک ( دستگاه کناره ای ، مجموعه پیچیده ای از سازه های عصبی که زیر مخ و در دو طرف تالاموس قرار دارند) اثر میگذارند . سیستم لیمبیک با احساسات ، ضربان قلب ، فشار خون ، تنفس ، حافظه ، استرس و تعادل هورمونی ارتباط دارد .
در خصوص کاربرد های موضعی در روش رایحه درمانی ، روغن ها و شمع های ماساژ از طریق پوست جذب میشوند ، بطوریکه با ماساژ دادن ، گردش خون و میزان جذب افزایش مییابد .
تجربه و آمار نشان داده است که استفاده از محصولات طبیعی میتواند موجب ایجاد واکنش هایی در بدن شود ، تمامی محصولات طبیعی باید با احتیاط مورد استفاده قرار بگیرند مثلا فردی با فشار خون بالا باید از مصرف محرک هایی مانند گیاه رزماری پرهیز کند و یا اینکه گیاهانی مثل بادیان رومی ، رازیانه ، مریم گلی که مانند استروژن عمل میکنند باید با احتیاط مصرف بشوند مخصوصا افرادی که تومور سینه یا تخمدان دارند باید از مصرف آن اجتناب کنند .
همین امر باعث شده تا استفاده از رایحه های درمانی طرفداران خود را داشته باشد.
در درمان آروماتراپی حداکثر غلظت توصیه شده برای مصرف رایحه و اسانس های طبیعی ۵ درصد است و باید با استفاده از روغن های پایه رقیق شوند.
استفاده نا آگاهانه از محصولات و گیاهان درمانی میتواند باعث بروز اختلال در بدن شود . بنابراین برای افرادی با بیماری هایی چون آلرژی ، آسم ، مشکلات پوستی ، صرع و فشار خون بالا و مادران باردار باید با اطمینان و آگاهی کامل نسبت به خواص و مضرات احتمالی گیاهان مختلف استفاده نمایند.
مهمترین و پر کاربردترین رایحهها در شمعسازی:
- رایحه لیمو
- رایحه علف لیمو
- رایحه اسطوخودوس
- رایحه دارچین
- رایحه پرتقال
- رایحه گل سرخ (رُز)
- رایحه یاس
- رایحه رزماری
- رایحه آویشن
- رایحه اکالیپتوس
- رایحه درخت چای
- رایحه بادرنجبویه
- رایحه بابونه
سخن آخر
در این دو قسمت سعی کردیم مهمترین اجزا و قسمتهای مورد استفاده در شمعهای گیاهی را با جزئیات خدمت شما معرفی کنیم. توصیه ما در انتهای این مطلب، استفاده از مومهای طبیعی و گیاهی در کنار فتیله گیاهی و استاندارد با کیفیت بالاست.
امیدواریم از مطالعه مطلب ” شمعسازی گیاهی (آشنایی با ابزار ۲) ” لذت برده باشید. اگر به این دست مطالب آموزشی در زمینه شمعسازی علاقمند هستید، توصیه میکنیم سری به مجله شازده بزنید و اطلاعات خود را افزایش دهید.
شمعسازی گیاهی (آشنایی با ابزار ۱)
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.