اسانس طبیعی ۱

اسانس طبیعی چیست؟

اسانس کلمه‌ای فرانسوی است که مانند کلمات دیگری که از زبان فرانسه وارد زبان فارسی شده‌اند، رایج شده و امروزه بسیار استفاده می‌شوند. اگر بخواهیم آن را به فارسی برگردانیم می‌توانیم آن را عطرمایه بنامیم که البته ما در این مطلب به همان اسانس بسنده می‌کنیم و آن را به کار می‌گیریم. از این مورد که بگذریم اسانس‌ها در دو نوع شیمایی و طبیعی به بازار عرضه می‌شوند؛ اسانس‌های شیمیایی از ترکیب آب و الکل به وجود می‌آیند اما اسانس‌های طبیعی این طور نیستند و به شکل دیگری تولید می‌شوند. در ادامه مطلب ” اسانس طبیعی چیست؟ “ با مجله شمع شازده همراه باشید تا بیشتر درباره اسانس‌های طبیعی صحبت کنیم.

اسانس طبیعی

همانطور که پیش‌تر نیز ذکر گردید اسانس‌ها به دو نوع اسانس طبیعی و اسانس شیمیایی تقسیم می‌شوند. اسانس‌های طبیعی مخلوط پیچیده‌ای از مواد هستند که معمولا توسط موجودات زنده و عمدتا گیاهان، بیوسنتز می‌شوند. اسانس‌های طبیعی عموما به واسطه تقطیر با آب یا بخار آب و یا فشرده شدن مرکبات ساخته می‌شوند.

اسانس‌های طبیعی از این جهت اهمیت دارند که به عنوان یک منبع طبیعی مهم برای محصولات تجدیدپذیر شمرده می‌شوند. یکی از دلایلی که اسانس‌های شیمیایی را برای طبیعت مضر می‌کند نیز همین موضوع است. لازم به ذکر است عصاره‌های گیاهی و جانوری که توسط موادی مانند حلال‌ها استخراج شده یا ساخته می‌شوند، در زمره اسانس‌های طبیعی جای نمی‌گیرند.

نحوه تهیه اسانس طبیعی از گیاهان

مواد روغنی فرار عموما از اندام‌های مختلف گیاه مانند میوه، برگ، گل، جوانه، بذر و غیره استخراج می‌شوند. استخراج این مواد از گیاهان معمولا به شکل زیر انجام می‌شود:

۱) با استفاده از روغن‌های جاذب

۲) تقطیر با آب و بخار آب یا همان جوشاندن که نمونه بارز آن گلاب‌گیری است.

۳) فشردن گیاه (بخش بیرونی پوست مرکبات و میوه‌هایی مانند تمشک، توت فرنگی و سیب)

چه عواملی بر کیفیت اسانس استخراج شده موثر است؟

عوامل مختلفی در کمیت و کیفیت اسانس طبیعی استخراج‌شده موثر هستند. از جمله مهم‌ترین این عوامل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱) نحوه جمع آوری محصول

۲) زمان برداشت محصول

۳) طریقه خشک‌کردن محصول

۴) بسته‌بندی و نگهداری محصول

نکاتی که در زمان استخراج اسانس‌ها باید رعایت شود

برای اینکه حداکثر مقدار اسانس از یک گیاه گرفته شود باید زمانی آن را چید که هنوز گل نداده است. به عبارت دیگر بهترین زمان برای این کار دقیقا پیش از گل دادن است. حال چرا دقیقا قبل از گل دادن؟ به این دلیل که پس از گل دادن، گل مورد نظر حدود ۷۰٪ اسانس خود را از دست می‌دهد و مابقی نیز بسیار ناچیز است.

توصیه این است که در پرورش گیاهانی که برای اسانس‌گیری مد نظر هستند تا حد ممکن از مواد شیمیایی استفاده نشود تا در اسانس گرفته شده مواد شیمایی و رادیواکتیو وجود نداشته باشد.

لازم به ذکر است اکثر اسانس‌ها پس از اینکه ۲ بار تقطیر می‌شوند قابلیت بی رنگ شدن را دارند. البته در این بین نیز استثناهایی نیز وجود دارد و آن هم بابونه است که رنگی آبی دارد.

طبیعی بودن به چه معناست؟

تحقیقات مرتبط با برندینگ نشان داده است که مردم محصولی را بیشتر خرید می‌کنند یا علاقه بالاتری به خرید آن دارند که کلمه طبیعی بر روی بسته آن لحاظ شده باشد، چرا که چنین محصولاتی سالم هستند و منبع اصلی آنها گیاهان یا حیوانات هستند. در نقطه مقابل منبع اصلی عطر و طعم و اسانس‌های مصنوعی مواد شیمیایی هستند که به دست انسان ساخته می‌شوند.

علاوه بر منبع عطر و طعم دهنده، مخلوط عطرها می‌تواند شامل بیش از ۱۰۰ نوع ماده شیمیایی مختلف نیز باشد. ‍با این حال بسیاری از تولیدکنندگان افشا نمی‌‌کنند که منبع اصلی اسانس‌های آنها طبیعی است یا شیمیایی. از همین رو باید در این مورد دقت فراوان داشت.

این روزها که علاقه مردم به محصولات ارگانیک و طبیعی بیشتر می‌شود و مسئولیت‌پذیری مردم نسبت به طبیعت پیرامونی نیز افزایش چشمگیری داشته است، اشتیاق مردم به خرید محصولات طبیعی نیز بیشتر شده است. محصولاتی که با اسانس‌های طبیعی تولید می‌شوند نیز در همین دسته جای می‌گیرند.

امیدواریم مطالعه مطلب ” اسانس طبیعی چیست؟ “ برای شما مفید واقع گردیده باشد. اگر به این دست مطالب آموزشی علاقمند هستید با دیگر مطالب ما در بخش مجله وب سایت شازده نیز همراه باشید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.